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INTRODUCTION 
 

Background of the Complaint 
 
This investigation was initiated as a result of a complaint concerning a board of education (the 

Board). 
 

The Board had been considering introducing “year-round education” in one or two of its 
elementary schools.  The complainant’s child’s school had met certain criteria, such as size and 
accessibility, to qualify as a possible pilot school.   

 
The Board had then sent out questionnaires for its “Year-Round Education Survey” (the Survey) 

to parents of children attending the potential pilot schools asking them for their opinions and/or 
concerns about a year-round education program.  The parents were also asked to provide their 
names and telephone numbers on their completed questionnaires. 

 
The complainant questioned the Board’s authority to collect the information requested on the 

Survey.  He also noted that the Survey questionnaires did not contain a “notice of collection”.  
He believed that notice was required under the Municipal Freedom of Information and Protection 
of Privacy Act (the Act). 

 

Issues Arising from the Investigation 
 
The following issues were identified as arising from the investigation: 
 

(A) Was the information in question “personal information”, as defined in section 2(1) 
of the Act?  If yes, 

 
(B) Was the Board’s collection of the personal information in compliance with 

section 28(2) of the Act? 

 
 (C) Did the Board provide notice of the collection of personal information, as 

required by section 29(2) of the Act? 
 
 

RESULTS OF THE INVESTIGATION 
 
Issue A: Was the information in question “personal information”, as defined in 

section 2(1) of the Act? 

 

Section 2(1) of the Act states in part, that "personal information" means recorded information 
about an identifiable individual, including, 

 
(d) the address, telephone number, fingerprints or blood type of the 

individual, 
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(e) the personal opinions or views of the individual except if they relate to 
another individual, 

(h) the individual's name if it appears with other personal information relating 
to the individual or where the disclosure of the name would reveal other 

personal information about the individual. 
 
The Survey questionnaire asked parents (including the complainant) for their names and 

telephone numbers, the age and grade level of their children, and their opinions and/or concerns 
about year-round education.  It also asked whether the parents wanted additional information 

about year-round education, and whether they were interested in working on a committee or in 
participating in follow-up discussions regarding the proposed program. 
 

In our view, the information in question met the requirements of paragraphs (d), (e), and (h) of 
the definition of “personal information” in section 2(1) of the Act. 

 
Conclusion: The information in question was “personal information”, as defined in 

section 2(1) of the Act. 

 

 

Issue B: Was the Board’s collection of the personal information in 

compliance with section 28(2) of the Act? 

 

The Board advised us that it was a “growth board” that had been examining more efficient uses 
of its facilities because of a current moratorium on capital funding.  One of the options that it had 

been exploring was year-round education.  The Board stated that in order to determine the level 
of interest for such a program, it had been necessary to consult with parents.  The Survey had 
been conducted to determine parents’ interest in year-round education if this were available in 

their schools and to ascertain how many and which schools would be interested in setting up the 
program. 

 
Section 28(2) of the Act sets out the circumstances under which an institution can collect 
personal information.  This section states: 

 
No person shall collect personal information on behalf of an institution unless the 

collection is expressly authorized by statute , used for the purposes of law 
enforcement or necessary to the proper administration of a lawfully 

authorized activity (emphasis added). 

 
The Board stated that the collection of the personal information in the Survey was both 

“expressly authorized by statute” and “necessary to the proper administration of a lawfully 
authorized activity.” 
 

The Board advised us that section 58(2) of the Education Act provides it with the statutory 
authority to undertake collections of personal information that are necessary to the functioning of 

a school board.  This section states: 
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A board of education may be established in a secondary school district that is not 
a school division to perform the duties of a secondary school board for the district 

and the duties of a public school board for the school section or sections situated 
within the boundaries of the district and, where a board of education is 

established, subsection 56(3) applies, with necessary modifications. 
 
Section 56(3) of the Education Act states: 

 
Every divisional board is a corporation and has all the powers and shall perform 

all the duties that by this or any other Act are conferred or imposed upon, 
 
  (a) a public school board for public school purposes; and 

 
  (b) a secondary school board for secondary school purposes. 

 
The Board also referred to sections 170 and 171(1) of the Education Act (EA) and Regulation 
304.  Section 170 of the EA states, in part, that every board shall: 

 
6. provide instruction and adequate accommodation during each school year for 

pupils who have a right to attend a school under the jurisdiction of the board; 
 

10. ensure that every school under its charge is conducted in accordance with this 

Act and the regulations; 
 

11. keep open its schools during the whole period of the school year determined 
under the regulations, except where it is otherwise provided under the Act; 

 

15. ascertain and report to the Ministry at least once in each year in the manner 
required by the Minister the names ages of all children of compulsory school age 

within its jurisdiction who are not enrolled in any school or private school and the 
reasons therefor; 

 

Section 171(1) of the EA states, in part, that a board may, 
 

7. determine the number and kind of schools to be established and maintained and 
the attendance area for each school, and close schools in accordance with policies 
established by the board from guidelines issued by the Minister; 

 
24. permit the school building and premises and school buses owned by the board 

to be used for any education or other lawful purpose; 
 
Section 5(1) of Regulation 304 under the EA states: 

 
For one or more schools under its jurisdiction a board may designate a school year 

and school holidays that are different from those prescribed in section 2 and, 
where a board does so, the board shall submit to the Minister on or before the first 
day of March a proposed school calendar for the school year next following in 
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respect of such school or schools, identifying thereon each day of the school year 
as an instructional day, a professional activity day or a school holiday, and the 

board may, upon approval thereof by the Minister, implement such a school 
calendar. 

 
We accept that the Board has the authority to determine the kind of schools it wishes to establish 
and maintain, as well as the designation of the school year and school holidays (with the 

approval of the Minister) in those schools, including school all year round.  However, in our 
view, the phrase “expressly authorized by statute” in section 28(2) of the Act requires either that 

specific types of personal information collected be expressly described in the statute, or a general 
reference to the activity be set out in the statute, together with a specific reference to the personal 
information to be collected in a regulation under the statute; i.e., in a form or in the text of the 

regulation. 
 

It is our view that the sections referred to by the Board in the EA and Regulation 304 do not 
specifically provide for the Board’s collection of the complainant's personal information and, 
therefore, in our view, the Board's collection of the complainant's personal information was not 

"expressly authorized by statute" within the meaning of section 28(2) of the Act.  
 

The Board also relied upon the third condition of section 28(2) of the Act, stating that the 
collection of the personal information on the Survey had been “necessary to the proper 
administration of a lawfully authorized activity.” 

 
The Board stated that when making a decision about year-round education, it needed to get as 

close to 100% response rate as possible on the Survey.  The Board was of the view that therefore 
the parents’ names and telephone numbers were required so that it could follow up on any 
outstanding questionnaires.  In addition, the Board needed the names so that it could identify 

those parents who wished to receive additional information about year-round education and those 
who had expressed an interest in working with a year-round education committee and/or in 

participating in subsequent discussions.   
 
However, the Board informed us that the information from the Survey was keyed into the 

computer by school and not by parental name and telephone number.  The results of the Survey 
were then presented in a report at a Board meeting by the Acting Superintendent of Operations.   

This report stated that preliminary results had shown that additional time was required to discuss 
and evaluate the interest that had been generated in year round education and to determine the 
most appropriate model that would fit each school’s particular situation. 

 
 

The report also indicated that additional time was required to complete the evaluation of all 
survey questionnaires returned before a selection of pilot schools could be finalized.  Further 
consultation would then be required with parents of those schools being evaluated to ascertain 

the kind of year-round education they preferred and to ensure that the interest generated reflected 
the views of a strong majority of parents. 

 
It is our view that, under the EA, the Board may designate a school year and school holidays that 
are different from those prescribed by the legislation with the approval of the Minister, including 
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having school all year round.  It is also our view that Board’s activity of conducting a survey to 
determine the level of parental interest and to solicit their views about year-round education 

before implementing such a program is a “lawfully authorized activity@.   
 

We, note, however, that the names and telephone numbers of parents were not required nor used 
in the analysis and preliminary results of the Survey.  It is our view that in the circumstances of 

this case, the Board could have determined parental interest and opinion without collecting 
personal information such as parental names and telephone numbers.   It is also our view that 
without this personal information, parents could have, nevertheless, been reminded about 

completing the questionnaire by other means, such as a notice from the schools involved.  
Parents could also have been advised to contact a specific individual at the Board if they wished 

to have additional information or to participate further in discussions about year-round 
education.   
 

Therefore, in our view, it cannot be said that the Board’s collection of personal information was 
“necessary@ to the proper administration of a lawfully authorized activity, i.e. conducting the 

Survey in order to determine parental interest and opinion, in compliance with section 28(2) of 
the Act.    
 

Conclusion: The Board’s collection of the personal information was not in compliance 
with section 28(2) of the Act. 

 

 

Issue C: Did the Board provide notice of the collection of personal information, as 

required in section 29(2) of the Act? 
 

The complainant was also concerned that he had not received any notice of the collection, as 
required in section 29(2) of the Act.  Section 29(2) states: 
 

If personal information is collected on behalf of an institution, the head shall 
inform the individual to whom the information relates of, 

 
(a) the legal authority for the collection; 

 

(b) the principal purpose or purposes for which the personal information is 
intended to be used; and 

 
(c) the title, business address and business telephone number of an officer or 

employee of the institution who can answer the individual's questions 

about the collection. 
 

The Board advised us that, as the result of an oversight, a notice of collection was not included 
on the Survey questionnaire.  The Board explained that the Survey was originally developed as 
an “anonymous” survey, with no parents’ names and telephone numbers required. 

 
In our view, as the Board did not provide notice of the collection of personal information on the 

Survey, it did not comply with the requirements of section 29(2) of the Act. 
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 Conclusion: The Board did not provide notice of the collection of the complainant’s 

personal information, as required by section 29(2) of the Act. 
 

 
SUMMARY OF CONCLUSIONS 

 
 The information in question was “personal information@, as defined in section 2(1) of the 

Act. 
 

 The Board’s collection of the personal information was not in compliance with section 

28(2) of the Act. 
 
 The Board did not provide notice of the collection of the complainant’s personal 

information, as required by section 29(2) of the Act. 

 
RECOMMENDATION 
 
Based on the information provided to us, it is our view that, in the circumstances of this case, it 
was not necessary to collect personal information in order for the Board to determine the level of 

parental interest and opinion about year-round education.  We, therefore, recommend that the 
Board collects personal information only if it is necessary to do so.  However, if the Board feels 

that the collection of personal information is required, for example, on future surveys, the Board 
should take steps to ensure that the collection is in compliance with sections 28(2) and 29(2) of 
the Act. 

 
Within six months of receiving this report, the Board should provide the Office of the 

Information and Privacy Commissioner with proof of compliance with the above 
recommendation. 
 

 
 

 

Original Signed By:               November 28, 

1996      Susan Anthistle       Date 
Compliance Review Officer 
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